Musimy być solidarne i solidarni, bo inaczej nikt nie zaprotestuje, kiedy przyjdą po ciebie, po mnie, po nas.

Obserwując marsze narodowców, kopiących dziewczyny po twarzy osiłków z flarami i celtyckimi znakami, wygrażających „lesbom i pedałom”, widząc wiernych Kościoła z „krzyżem na piersi i browningiem w kieszeni” ryczących: „Wypierdalać!”. Słuchając podziękowań przedstawicieli Kościoła za „patriotyczną postawę i obronę wartości katolickich”, widząc długotrwałą bierność prokuratury i policji w ściganiu agresorów – uważamy, że dziś trzeba stanąć po właściwej stronie.

Po stronie bitych, a nie bijących.

Państwo autorytarne rozkwita nie wtedy, kiedy źli ludzie robią złe rzeczy, ale gdy dobrzy ludzie im na to pozwalają.

Narastającej agresji może sprzeciwić się każdy z nas. Jako Fundacja Gazety Wyborczej będziemy budować fundusz solidarnościowy, za pomocą którego planujemy sfinansować działania mające na celu wsparcie grup dyskryminowanych. Przekazując nam swoje środki wesprzesz nie tylko niezależne dziennikarstwo, ale również wszystkich, którzy dzięki pracy naszych dziennikarzy i dziennikarek czują się bezpieczniej w trakcie protestów, spotkań z policją czy w sądach. W walce o lepsze jutro liczy się każda złotówka.