O fundacji

Wolność słowa, demokracja, tolerancja, prawa człowieka, równouprawnienie… to elementy kodu DNA Gazety Wyborczej.

Od 30 lat angażujemy się w najważniejsze tematy społeczne w duchu dziennikarstwa obywatelskiego. Będziemy robić to nadal. W ostatnich czasach dobitnie przekonaliśmy się o tym, jak ważne są wolne media. Pragnąc wspierać rozwój niezależnego dziennikarstwa i rzetelny przekaz medialny powołaliśmy Fundację Gazety Wyborczej.

Chcemy promować inicjatywy społeczne i projekty obywatelskie oraz wszelkie aktywności na rzecz poszerzania wolności mediów, podnoszenia jakości dziennikarstwa, rozwijania edukacji i krytycznego myślenia.

Naszym celem jest ogólnopolska i międzynarodową działalność oświatowa i kulturalna w zakresie dziennikarstwa, kultury i sztuki, a także integracja środowisk naukowego, dziennikarskiego, artystycznego i biznesowego wokół najważniejszych tematów współczesnego świata – pokoju, wolności, demokracji i praw obywatelskich.

Obszary naszej działalności

niezależne dziennikarstwo
edukacja
prawa człowieka i obywatela