Krzysztof Miller był fotoreporterem „Gazety Wyborczej”. Fotografował wojny, konflikty zbrojne i ich skutki. Zdjęcia, które relacjonują podejmowane przez niego tematy, skupiają się na człowieku. Wojny rozpoczynają się od decyzji ludzi i zmieniają ich życie, czy tego chcą czy nie. Miller był blisko osób, które fotografował. Zatrzymywał się i potrafił poświęcić im więcej czasu, żeby dobrze zgłębić historię, nad którą pracował.

Nagrodę im. Krzysztofa Millera za odwagę patrzenia ma szansę zdobyć każdy, kto w swojej fotograficznej opowieści nie boi się być bliżej i zagłębić w temat.
Wspólnie z Gazetą Wyborczą nagrodą tą nie tylko chcemy uczcić pamięć wybitnego fotoreportera, naszego Przyjaciela. Chcemy, by była ona inspiracją i wyzwaniem, dla wszystkich, którzy mają talent, odwagę i determinację, by podążyć jego reporterskim śladem.

W poprzedniej edycji konkursu nagrodę główną zdobyła Anna Liminowicz za reportaż o życiu i codzienności.

Jury konkursu wyłoni siedem najlepszych, finałowych prac konkursowych, które zostaną opublikowane w serwisie wyborcza.pl/zdjęcia i „Dużym Formacie” dodatku do „Gazety Wyborczej”. W tym roku jury przyzna dwie nagrody – za najlepszy materiał roku oraz nagrodę w kategorii #PositiveImpact – Nagroda Deutsche Bank.

Do 25 października 2019 można zgłaszać swoje prace do II edycji konkursu. Więcej informacji o konkursie, regulamin i formularz zgłoszeniowy znajdują się tutaj.

Fundacja Gazety Wyborczej jest współorganizatorem konkursu.